FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ

MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
STAJ UYGULAMA ESASLARI

1. Stajın Amacı

Yazılım Mühendisliği öğrencilerinin, Yazılım Mühendisliği mesleği ile ilgili iş alanlarını tanımalarını, deneyim kazanmalarını, sanayi ile ilişkiye girmelerini, eğitimleri sırasında edindikleri bilgileri ve becerileri uygulamaya aktarmalarını sağlamaktır.

2. Staj Tanımı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yazılım Mühendisliği öğrencileri öğrenim sürelerinin sonuna kadar zorunlu 60 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler.

Stajlar tam işgünü çalışan işyerlerinde yapılmalıdır.

3. Bölüm Staj Komisyonu

Öğrencilerin staj çalışmalarını düzenlemek ve yürütmek üzere Bölüm Başkanlığı tarafından en az iki yıl için görevlendirilen Bölüm Staj Komisyonu kurulur. Staj Komisyonu, Bölüm Başkanlığı tarafından en az iki yıl için görevlendirilen öğretim elemanlarından oluşur.

Komisyonun görevleri:

  1. Staj çalışması ile ilgili ön hazırlıkları yapmak,
  2. Kamu kesiminden ve özel sektörden staj yerleri sağlanmasına yardımcı olmak,
  3. Staj için başvuran öğrencilerin staj yerlerine uygunluğunu kontrol etmek ve onaylamak,
  4. Stajlar ile ilgili esasları belirlemek,
  5. Gelen staj dosyalarını incelemek ve değerlendirmektir.

4. Staja Başlama ve Staj Süresi

  1. Dördüncü Dönemin sonunda SEN22104E Computer Programming II derslerini ve en az 75 AKTS’yi başarılı olarak tamamlayan Yazılım Mühendisliği öğrencileri birinci yaz stajına başlayabilir. Birinci yaz stajı en fazla 30 işgünü en az 15 işgünü olmak üzere yapılabilir (15 gün süreli staj tavsiye edilmemektedir).
  2. Altıncı Dönemin sonunda SEN22212E Data Structures dersini ve en az 125 AKTS’ yi başarılı olarak tamamlayan öğrenciler ikinci yaz stajına başlayabilir. İkinci stajını en fazla 30 işgünü en az 15 işgünü olmak üzere yapabilir. Birinci stajda eksiği olanlar staj komisyonu kararına bağlı olarak eksik kalan günleri ikinci stajında tamamlayabilir.
  3. 60 işgünü süreli yaz stajının tümü aynı işyerinde yapılamaz, bir işyerinde en fazla 30 işgünü staj yapılabilir. Ancak gerekli durumlarda staj komisyonunun onayı ile 60 işgünü staj yapılabilir.
  4. Stajın tümü en çok üç ayrı dönemde yapılabilir.
  5. Çift anadal programında, ikinci anadal yapmakta oldukları bölüm kurulu kendi asıl anadalındaki birinci 30 işgünü stajını kabul edebilir ya da ikinci anadalda da 60 işgünü stajını tamamlamasını isteyebilir.
  6. Dikey geçiş ile gelen öğrencilerin daha önceki öğrenim gördükleri üniversite veya bölümlerde tamamlamış oldukları stajlar kabul edilmez.
  7. Yatay geçiş ile gelen öğrencilerin daha önceki öğrenim gördükleri üniversite veya bölümlerde tamamlamış oldukları stajlara ilişkin sürelerin kabulü staj komisyonunun kararı ile tümüyle kabul, kısmen kabul ya da tümüyle reddedilebilir.
  8. Yaz döneminde ders alan öğrenciler, en fazla 2 ders aldıkları takdirde ders aldıkları günlerin haricinde, haftada en çok 3 iş günü olmak şartıyla bu dönem içerisinde staj yapabilirler.
  9. Stajlar özel durumlar haricinde yaz döneminde yapılmalıdır.
  10. Öğrenimlerini uzatmış (mezun durumda olan) ve Güz veya Bahar döneminde, 8 kredinin altında ders yükü olan öğrenciler, “Staj Komisyonu’nun” kararı ile herhangi bir ayda stajlarını yapabilirler.
  11. Bir hafta beş iş günü olarak kabul edilir. Resmî tatil günleri staj süresi kapsamına alınamaz. Cumartesi ve/veya Pazar günleri de çalışan işyerlerinde, bu durumu belgelendirmek kaydıyla, öğrenci Cumartesi ve/veya Pazar günleri de stajına devam edebilir.
  12. Önlisans diploması alarak bölümden ayrılmak isteyen öğrenciler, bölümün belirlediği zorunlu staj süresinin yarısı kadar staj yapmakla sorumludur.

5. Staj Yerleri ve Konuları
Staj yeri bulma sorumluluğu temelde öğrenciye aittir. Öğrenciler “Staj Komisyonu” tarafından uygun görülen yurt içinde ve yurt dışında, kamu veya özel sektöre ait işletmelerde staj yapabilirler. Öğrenci kendi imkânlarıyla bulduğu işletmede staja başlamadan önce “Staj Komisyonu’nun” onayını almak zorundadır.
Stajlar aşağıda belirtilen şartları sağlayan (kamu veya özel) kuruluşlarda yapılabilir:

  1. Staj yapılacak işyerinde en az iki tane mühendis çalışıyor olmalıdır. Bu mühendislerden en az birisi Bilgisayar / Yazılım mühendisi, diğerleri ise Elektronik mühendisi, Haberleşme mühendisi, Endüstri Mühendisi veya Biyomedikal mühendisi olabilir.
  2. Staj yapılacak kuruluş, Bilgisayar / Yazılım alanında faaliyet göstermelidir.
  3. Kurum/Kuruluşta en az bir adet, stajyerlerden sorumlu Bilgisayar / Yazılım Mühendisi bulunmalıdır.
  4. Öğrenciler stajlarını Türkiye dışındaki başka ülkelerde de yapabilirler. Türkiye dışında staj yapmak isteyen öğrenciler stajlarını LLP ERASMUS programı kapsamında gerçekleştirebilirler.
  5. Türkiye dışındaki yabancı ülkelerde kendi imkânları ile de staj yeri temin eden öğrenciler, “Staj Komisyonu’nun” onayı ile stajlarını yapabilirler.

SEN22300E Summer Practice Beklentiler:

4.Dönemin sonunda Madde 4.a da belirtilen şartları sağlayan öğrenciler birinci yaz stajına başlayabilirler. Öğrenciler stajda programlama, yazılım test işleri yapma, mikroişlemci tabanlı sistem geliştirme ve uygulama yanında yeni programlama dilleri ve yazılım geliştirme araçlarını öğrenebilirler. 30 iş günlük stajda, toplam çalışma süresi 5 iş gününü geçmeyecek şekilde donanım montajı, yazılım kurulumu, web sayfası tasarımı gibi işlerde çalışılabilir, 5 işgünü geçen bu tür çalışmalar staj süresinden sayılmaz.

SEN22400E Summer Practice Beklentiler:

6. Dönemin sonunda Madde 4.b deki koşulları sağlayan öğrenciler ikinci yaz stajına başlayabilirler. Öğrenciler stajda Tasarım ve Geliştirme yanında, gerçek hayat problemlerini çözmek için çalışmalar yaparlar, projelerde takım çalışmasına uyumu ve görev sorumluluklarını öğrenirler.

6. Stajın Yürütülmesi

Öğrencilerin stajlara fiilen devamları zorunludur. Öğrenciler staja başladıktan sonra, Staj Komisyonunun bilgisi ve onayı alınmaksızın staj yeri değişikliği yapamazlar, değiştirdiği takdirde yapılan staj geçersiz sayılır. Ayrıca bu durumda sigortaları da geçersiz olur.

Staj sırasında hastalanan veya hastalığı sebebiyle staja üç günden fazla devam edemeyen ya da bir kazaya uğrayan stajyerin stajı kesilerek, durum Bölüm Başkanlığı’na bildirilir. Öğrencinin mazereti kadar gün staj süresine eklenir, ancak bu süre hiçbir şekilde toplam sürenin yarısını geçemez.

Kurum/Kuruluşlarda stajyer öğrenciler kesinlikle grev, gösteri, yürüyüş veya iş yavaşlatma gibi eylemlere katılamazlar. Kurum/Kuruluşlarda grev ve lokavt uygulaması, deprem, yangın ve sel gibi doğal afet olması durumunda, öğrenciler stajlarını Staj Komisyonu’nun bilgisi ve onayı dâhilinde başka kurum/kuruluşlarda sürdürebilirler.

7. Zorunlu Staj Sigortası

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 5/b maddesi gereğince zorunlu staja tabi tüm öğrencilere “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası” yapılması ve sigorta primlerinin de Üniversitemizce ödenmesi gerekmektedir. Bu nedenle, staj yapacak öğrenciler, sigortalarının yapılabilmesi için kendilerinden istenen belgeleri, belirtilen süre ve şekilde eksiksiz olarak teslim etmek zorundadırlar. Dolayısıyla, öğrencilerin, zorunlu staj sigortalarının yapılması için belirlediği staj tarihlerinin hiçbir şekilde değiştirilmemesi gerekmektedir. Eğer elde olmayan sebeplerle dilekçede belirtilen başlangıç-bitiş tarihlerinde değişiklik olması veya stajın yapılamaması halinde bunu Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’na bildirmeleri gerekmektedir.

Sigorta yaptırırken sizden (öğrenciden) bu konudaki sorumluluğu üstlendiğinize dair bir taahhüt yazısı Bölüm Başkanlığı tarafından alınacak, durumu bildirmediğiniz takdirde tüm sorumluluk size (öğrenciye) ait olacaktır.

8. Staj Başvurusu ve Uygulama İlkeleri

  1. Staj yapmak isteyen öğrenciler, staj komisyonunun belirlediği tarihler arasında “Staj Başvuru Formunu” bölüm sekreterliklerinden (veya öğrenci işlerinden) temin ederek, staj için başvuru yaptığı kurum veya kuruluşun yetkilisine onaylattıktan sonra staj komisyonu başkanlığına teslim etmek zorundadırlar. Kurum yetkilisinin onayında mutlaka kuruluşun ya da kurumun resmi kaşesi bulunmalıdır.
  2. Staj yapmak isteyen öğrenciler, staja başlamadan önce gerekli staj evraklarını, staj komisyonundan alarak stajını yapacağı kurum/kuruluşa teslim etmeleri gerekmektedir. Staj bitiminde yetkili kişi (Bilgisayar / Yazılım Mühendisi) tarafından doldurulup onaylanan ve ıslak imzalı olacak şekilde imzalanan “Staj Değerlendirme Formu” ağzı kapalı ve üzerinde firma kaşesi/mühürü olan bir zarf içinde bölüm başkalığına iletilir. Kurum kaşesi ve onayı olmayan formlar değerlendirmede dikkate alınmaz.
  3. Staj süresince yapılan çalışmalar, öğrenci tarafından “Staj Raporuna” düzenli olarak işlenir ve staj yerindeki yetkili kişinin unvanı belirtilerek, ilgilinin kaşe ve imzası ile onaylanır. İmza, kaşe, mühür veya tarihler  bulunmayan, üzerinde silinti, kazıntı ve usulüne uygun olmayan düzeltme yapılan staj raporları kabul edilmez.
  4. Her öğrenci, staj raporunu staj bitiminden sonra takip eden akademik yarıyıl içinde staj komisyonunca ilan edilen tarihe kadar teslim etmek zorundadır. Raporunu ilan edilen tarihten sonra teslim eden öğrencilerin stajı kabul edilmez.
  5. Öğrenciler staj süresince Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine; staj yaptığı işyerlerinin çalışma ilkelerine, iş koşullarına, disiplin ve iş güvenliğine ilişkin kurallarına ve yasal düzenlemelere uymak zorundadır.

9. Staj Raporu

Staj yapan öğrenciler staj dönemi sonunda hazırlayacakları “Staj Raporu” staj kılavuzunda belirtilen formata uygun olmalıdır. Bu kurallara uygun olmayan staj raporları değerlendirmeye alınmayacak ve öğrenci tarafından tekrar düzenlenecektir.

Staj Raporunun hazırlanmasında aşağıda verilen kurallar dikkate alınmalıdır.

Staj raporlarında “kapak sayfası” ve “iç kapak sayfası (fotoğraflı)” ile “çalışma takvimi” kesinlikle yer almalıdır. Bu belgelere Yazılım Mühendisliği Bölümü web sitesinden ulaşılabilir. Staj Raporunda yer alması geren bölümler aşağıda açıklanmıştır:

  1. Raporlar A4 boyutunda beyaz kâğıtlara, üst, alt ve sağda 2 cm, solda 3 cm kalacak biçimde, 12 pt yüksekliğinde normlara uygun olarak yazılır. Kısmen el yazısı da kullanılabilir.
  2. Her bölümün başlığı büyük harflerle kalın (bold) olarak yazılır. Alt başlıklar kelimelerin ilk harfleri büyük kalın (bold) olarak yazılır.
  3. Konuların anlatılması esnasında, gerekli yerlere konulacak tablo ve şekiller açıklaması yapılarak numaralandırılır (Tablo 1., Tablo 2., …, Şekil 1. Şekil 2. …… gibi). Şekil olarak rapora konulacak çizim ve şemalar teknik resim kurallarına uygun olarak yapılacaktır.
  4. Tablo ve şekiller metin içerisinde vurgulanacaktır.
  5. Kapak ve iç kapak sayfası haricindeki tüm sayfalar, sayfa altına ortalanarak numaralandırılır.
  6. Staj Raporunun her sayfası, staj yapılan kurum/kuruluştaki “Bilgisayar Mühendisi / Yazılım Mühendisi” ünvanlı işyeri yetkilisi tarafından onaylanmalıdır (ıslak imzalı veya elektronik imzalı). Staj raporu onayında Bilgisayar / Yazılım Mühendisinin imzası ile oda sicil numarası ya da diploma numarası belirtilmelidir.
  7. Staj raporu Staj Komisyonunun istediği şekilde düzenli bir dosya içinde veya ciltlenmiş olarak sunulur.

10. Stajın Değerlendirilmesi

Staj dönemi sonunda stajlarını tamamlayan öğrenciler “Staj Raporunu” ve staja ait tüm çalışmalarını bir dosya halinde, güz yarıyılı başlangıcında staj komisyonu tarafından ilan edilen süre içerisinde bölüm sekreterliğine (veya staj komisyonuna) teslim eder. İlan edilen süre içerisinde stajlarını teslim etmeyen öğrencilerin stajları kabul edilmez.

Staj dosyaları staj komisyonu tarafından son teslim tarihinden en geç 1 ay içerisinde gerekirse mülakat yapılarak değerlendirilir. Değerlendirme staj dosyasının düzeni, staj içeriğinin yeterliliği, öğrencinin devamı, teori ve uygulamalara katılımı ile staj sonunda stajyerin yapılan işlerle ilgili belirli bir bilgi birikimine sahip olup olmadığı dikkate alınarak yapılır.

Staj sonuçları başarılı/başarısız olarak değerlendirilir. Reddedilen stajlar için gerekçeli rapor hazırlanarak staj değerlendirme tutanağına eklenir ve öğrenci aynı koşullarla stajı tekrarlar.

Stajla ilgili her türlü belge, staj değerlendirme toplantısından sonra Bölüm arşivinde saklanmak üzere staj komisyonunca en az iki yıl saklanır.

11. Diğer Hükümler

  1. Staj yükümlülüğü bulunan öğrenci, staj işlemlerini tamamlamadığı sürece mezun olamaz.
  2. Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri stajlar süresince de geçerlidir.
  3. Stajyerlerin staj yaptıkları kurumlara karşı kusurları nedeni ile verecekleri zararlardan Üniversite sorumlu değildir.
  4. Bu staj ilkelerinde yer almayan hususlar Bölüm Kurulunun önerileri üzerine Fakülte Kurulları tarafından karara bağlanır.
  5. Bu staj uygulama esasları Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kurulu tarafından kabul edildiği tarihte yürürlüğe girer.
  6. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Staj Uygulama Esasları, Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı tarafından Bölüm
    Staj Komisyonu koordinasyonuyla yürütülür.

12. Staj Muafiyet Talebi

Öğrencilerin, daha önceki eşdeğer Yüksek Öğretim Kurumlarında, öğrenimleri sırasında yapmış oldukları stajlardan -belgeledikleri takdirde- Bölüm Başkanlığının önerisi ve Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile muaf tutulabilir.

Çift anadal yapan öğrencilerin İkinci anadal programındaki stajları, Bölümün Staj Komisyonu tarafından değerlendirilir. Yapacağı stajın her iki dalda da geçerli sayılması talebinde bulunacak Çift Anadal öğrencilerinin, staja başlamadan önce staj yerinin uygunluğu konusunda her iki bölümün staj komisyonlarının olurunu almaları gerekmektedir. Kendi anadalındaki stajın bir kısmı veya tamamının İkinci anadalında da kabul edilme koşulları, her iki Bölüm Staj Komisyonunun ortak değerlendirmesi sonucunda karara bağlanır ve Fakülte Staj Komisyonuna bilgi verilir.

Muafiyet talebinde bulunan öğrencilerin durumları, Bölüm Staj Komisyonunca görüşülerek karara bağlanır ve ilgili belgeler öğrencinin dosyasına konulmak üzere Fakülte Dekanlığına teslim edilir.